fredag 22 augusti 2014

Ambivalensen har fått ett ansikte. Eller jag vill äta kakan och ha den kvar.

I torsdags hade vi ett konstruktivt möte om hamnstadsprojektet med kommunens samtliga fullmäktige partiet (utom SD som inte dök upp). vi beslutade att gå vidare med projektet och vi lämnar det mest förorenade området så länge så vi får tid att dels beräkna kostnaderna dels få ett bättre tidsspann på vilken tid det tar att sanera marken. För det enda som är säkert är att marken måste saneras oavsett. Men vi måste också veta hur lång tid tar det och vad kostar det. Knuten i detta är att gamla Shelltomten inte får stoppa den fortsatt processen i projektet.

Det anmärkningsvärda är moderaterna och deras agerande. I slutet av juni så hade ledande moderater presskonferens där de högtidligen begravde hamnstadsprojektet. I torsdags visade man upp en stilstudie i Ambivalens. Man kan tänka sig att vara med och utforma hamnstaden igen men kanske inte riktigt allt och kanske inte riktigt som man gjort från början men kanske om man knyter ihop stsdsdelen med övriga stan (som man alltid tänkt). Men inte om man inte flyttar reningsverket men om man får va med och påverka i en workshop. Moderaterna har en resa att göra dörrar som redan var öppna sparkades in med full kraft och man öppnade alla bakdörrar man kunde utan för att kunna fly en stilstudie i hur man bäddar för att äta kakan och samtidigt ha den kvar. Ja det är deras huvudvärk att förklara för väljarna hur man menar, jag fattar inget av deras försök till förklaringar men det är inte min huvudvärk.

För Centerpartiet är det dock ingen tvekan vi har bestämmnt oss för att bygga i Västra hamnen. Hur man byggnadstekniskt löser det och exakt på vilka exakta platser husen skall stå är inte det som är intresant utan det som är intresant är att vi hanterar miljöskulden och sanerar marken samt att vi får igång byggandet av en stadsdel.  Om sedan husen står på den ena eller andra gamla tomten är fullkommligt egalt. Det kommer bli en bra och snygg stadsdel oavsett.

Föroreningarna måste bort de kan inte ligga kvar där.

Det är också väldigt glädjande att majoriteten öppnar för en flytt av reningsverket. Den frågan väckte Enar Svensson på ett partimöte hos oss redan 2005, Centerpartiet har drivit frågan i många år, för tre år sedan fick vi med oss övriga borgeliga partier och nu verkar det som majoriteten svängt. Trägen vinner. (Enar håll i om cykelfärjan till Kållandsö så kanske Sossarna svänger i den frågan också)

Det mest intresanta i reningsverkfrågan är om vi kan bygga en aanläggning för hela västra skaraborg då snackar vi effektivitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar